Vijf beroepslessen van VUB-Alumni ‘Recht & Criminologie’ die je helpen bij jouw carrière

20 mei 2021

Studeer je binnenkort af en zet je jouw eerste stappen op de arbeidsmarkt? Of ben je al even aan het werk en zoek je naar inspiratie om jouw loopbaan te verrijken? Als netwerk kunnen we van elkaar leren. Tijdens een webinar peilden we naar het carrièreverhaal van vijf inspirerende VUB alumni ‘Recht & Criminologie’. Het doel? Je overladen met heel wat inhoudelijke inspiratie en praktische tips and tricks om van jouw eigen loopbaan een succesverhaal te maken. Wij sommen de vijf belangrijkste learnings uit het gesprek nog even voor je op. Ontdek, onderneem actie en floreer!

 1. ‘Een korte periode aan de balie is noodzakelijk voor de vorming van elke jurist’
  Met een diploma Recht of Criminologie op zak, kan je veel richtingen uit. Je hebt een stevige basis in academisch onderzoek opgebouwd en nu is het aan jou om te ontdekken waar jouw interesses liggen.

  Hoe je dit het beste aanpakt? Door in het begin zo breed mogelijk te gaan. Loop stages op verschillende diensten, stap in het onderzoek, proef van verschillende sectoren en specialisaties, noem maar op. Al doende ontdek je wat je graag doet en - net zo belangrijk – wat je minder graag doet. En zo werk je toe naar een job die past bij jouw profiel.

  EXTRA TIP - Een korte periode aan de balie is een verrijking voor elke jurist in spé. Loop mee met een gerechtsdeurwaarder of notaris, woon zittingen bij in de rechtbank en het parlement, laat je begeleiden door een mentor… Zo leer je hoe alles werkt en stap je mét kennis van zaken naar de rechtbank

 2. Hoe sneller je zoekt naar een eerste job, hoe sneller je die vindt’
  Studeer je bijna af? Niets houdt je tegen om nu al op zoek te gaan naar een eerste job. Een goede voorbereiding is het halve werk! Neem deel aan jobbeurzen. Maak een lijstje van bedrijven waar je graag zou willen werken. Lees je in over die bedrijven (hun bedrijfswaarden en -attitudes, hun specialisaties …). Hou hun vacatures in de gaten. Is er één die je aanspreekt? Solliciteer dan! Het belangrijkste is dat je een job vindt die bij jou past. Je diplomabewijs kan je later nog binnenbrengen.

  EXTRA TIPS - Ben je op zoek naar een goede stageplek? Misschien kunnen jouw proffen je wel verder helpen. Wil je werken bij de overheid? In jouw laatste jaar mag je al meedoen met overheidsexamens. Meer info vind je op selor.be. En hier nog enkele nuttige webadressen voor vacatures:
  • Advocaat.be
  • Website van de balie (Brussel, Antwerpen ..)
  • Websites van bedrijven, overheden, sectorfederaties waar je zelf aan de slag wil
    
 3. Eerlijk duurt het langst!
  Een ontslag, een tijdje werkloos of werkonbekwaam, een korte tewerkstelling: je carrière loopt soms niet altijd hoe je wilt. Hoe communiceer je hier best over tijdens een sollicitatiegesprek? Het advies van onze alumni: eerlijk duurt het langst!

  Elke ervaring is een waardevolle les. Als je eerlijk en positief communiceert over jouw ervaringen en wat je eruit geleerd hebt, heb je meer kans om terecht te komen op een werkplek die jou echt ligt. En zo hoef je ook niet te stressen dat je later misschien alsnog door de mand valt. Je verliest dus niets met eerlijk zijn, je wint er alleen bij.
   
 4. 'Zorg dat je je kan vinden in de waarden en normen van het bedrijf’
  Lees je altijd goed in over het bedrijf, alvorens je gaat solliciteren. Praat met mensen die er al werken. En maak de reflectie of jij er zou kunnen aarden. Want als de bedrijfscultuur past bij jouw persoonlijkheid, vergroot je ook de kans op een positieve match.
   
 5. Netwerk vanuit je hart
  Netwerken is belangrijk. Door te werken aan je zichtbaarheid leg je nieuwe contacten binnen het werkveld. En dat biedt opportuniteiten. Want hoe meer mensen weten wat jouw kwaliteiten zijn en wat voor werk je zoekt, hoe meer kans dat je ergens aangedragen wordt.

  Doe dit wel vanuit een oprechte interesse (en ‘netwerk niet om te netwerken’). Maak verbinding met nieuwe mensen omdat je echt contact wilt maken en geïnteresseerd bent in hun profiel. En het belangrijkste? Wees gewoon jezelf, iedereen is uniek in wat hij doet.

Over de sprekers

Dit artikel kwam tot stand dankzij de wijze beroepslessen van deze vijf VUB Alumni ‘Recht & Criminologie’:

Zij deelden hun inspirerende verhaal met onze VUB gemeenschap via een online panelgesprek. Herbekijk het volledige webinar hier (link volgt asap).

Op zoek naar nog meer carrièretips en inhoudelijke inspiratie? Klik hier.

Een initiatief van het VUB Alumninetwerk

Dit format kwam tot stand dankzij een goede samenwerking met de Oudstudentenbond (OSB), het VUB Career Center en de facultaire alumniverenigingen.

Een mooi voorbeeld van hoe je via samenwerking kan bouwen aan duurzame verbindingen. Want door masters, PhD-studenten en pas afgestudeerden in contact te brengen met alumni, bouwen we aan een uniek alumninetwerk én dus ook aan de toekomst! #DeWereldHeeftJeNodigVijf beroepslessen van VUB-Alumni ‘Recht & Criminologie’ die je helpen bij jouw carrière

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x