Anton Van Dyck

13 december 2021

“Durf vooral keihard buiten de lijnen te kleuren, het is goed om je eigen weg te durven inslaan.”

M. Anton Van Dyck stond UBLA op 13 december 2021 te woord en werd op die manier de derde “alumnus in de kijker”. Hij behaalde zijn diploma in de rechten aan de VUB in 2017 en is momenteel directeur van de dienst “Juridische zaken en overheidsrelaties” bij deMens.Nu. Verder is hij bestuurder bij Payoke en de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen. Daarbovenop is hij covoorzitter van de Federale Interlevensbeschouwelijke Dialoog. Ondanks een zeer druk werkleven zit M. Van Dyck ook in zijn vrije tijd niet stil. Wanneer hij niet bezig is met het onderhouden van contacten met vrienden voor zaken zoals fundraising ten voordele van mensen in armoede of het ophalen van zwerfvuil, grijpt M. Van Dyck al eens graag naar de pen. Zijn onlangs verschenen boek ‘Alles Kapot’ benadert identiteit vanuit de onvoorspelbare chaos van de realiteit. Waar globalisering zeker geen verhaal zonder uitdagingen is, gaat “Alles Kapot” net dieper in op die onzekerheid en verkent het de voordelen van zoveel onzekerheid. Fan van Nassim Taleb? Dan is dit boek misschien iets voor jou!

EEN STUDENTENLEVEN OM “U” TEGEN TE ZEGGEN

Wanneer M. Van Dyck terugdenkt aan zijn tijd aan de VUB, begint hij enthousiast te vertellen over het verenigingsleven als Brusselse student. Hij bracht de eerste drie jaren van zijn studententijd door in niet minder dan acht verschillende verenigingen. Dit is te danken aan de VUB, die inzet op het verenigingsleven en zo de studenten toelaat om goed te netwerken. Een eigen persoonlijkheid ontplooien, persoonlijke interesses verkennen, mensen met verschillende achtergronden ontmoeten en maatschappelijk engagement ontwikkelen, zijn allemaal zaken die hij toen geleerd heeft en die hij vandaag nog steeds toepast in zijn job.

Al geeft M. Van Dyck wel toe dat het gevaar om de hoek loert. Het is een kunst om jezelf niet te verliezen in het studenten- en verenigingsleven. Daarom geeft hij graag deze tips mee aan de huidige studenten: “Ga bewuster om met de tijd die je hebt. Denk aan zelfzorg, plan tijd in voor je studies en spendeer vervolgens de rest aan vrije tijd en fun.”

PASSIE VOOR HET RECHT EN VOOR DE VUB

Het staat buiten kijf dat M. Van Dyck zeer gepassioneerd is door het recht. Deze passie ontwikkelde zich pas ten volle toen M. Van Dyck zijn masterjaren aanvatte. Hij had gekozen voor de afstudeerrichting economisch recht en vond het zeer fijn om zich te verdiepen in een welbepaalde tak van het recht. Ook in deze fase van zijn studententijd was het verenigingsleven niet veraf. Zo was hij onder andere actief in de Overkoepelende Studenten Dienst, kortweg “OSD” genoemd. Het feit dat deze vereniging de vorm van een vzw aanneemt gecombineerd met diens potentiële concurrentie op de markt, inspireerden M. Van Dyck bij het maken van zijn keuze voor het onderwerp van zijn masterproef.

Wanneer we vragen welke professoren hem in het bijzonder zijn bijgebleven, geeft M. Van Dyck meteen toe dat hij wegens zijn druk studentenleven in zijn bachelorjaren best wat lessen gemist heeft. Voor het beantwoorden van deze vraag denkt hij terug aan enkele “impactmomenten” tijdens de hoorcolleges die hij als masterstudent bijwoonde. Meteen valt de naam prof. dr. Filiep Deruyck. Hij vertelde enthousiast over het begeleiden en ondersteunen van minderjarigen en haalde aan dat hij zich daar zelf ook voor engageert. Dit deed M. Van Dyck inzien hoe juristen een maatschappelijke rol kunnen vervullen: zij zijn tolken voor de mensen die niet altijd de middelen hebben om vlotjes door het leven te navigeren. Ook prof. dr. Aube Wirtgen liet een blijvende indruk na op M. Van Dyck toen zij het had over het belang van het ad hominem argument (i.e. een argument dat gericht is op de persoon van de tegenpartij). Tot slot herinnert hij zich één van de hoorcolleges van prof. dr. Alain François nog goed waarbij werd verteld dat waar je ook komt in je carrière, je er steeds voor moet zorgen dat je professionele integriteit gegarandeerd blijft. Een principe dat M. Van Dyck nog steeds toepast in zijn huidige job bij deMens.Nu.

De keuze voor deMens.Nu als werkgever was snel gemaakt. M. Van Dyck ziet zichzelf als een zeer vrijzinnig persoon. Hij past aldus perfect binnen een organisatie als de deMens.nu, die
Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt.

De VUB-slogan “redelijk eigenzinnig” is op maat geschreven voor M. Van Dyck en wordt in zijn dagelijks leven toegepast. Zijn tip voor studenten, die binnenkort de overstap maken naar het werkleven, sluit hierbij naadloos aan: “Als je niets doet, loop je niet met je gezicht tegen de muur omdat je niet beweegt. Durf ervoor te gaan, eens tegen de lamp lopen is helemaal OK”.

NETWERKEN EN CONTACTEN ONDERHOUDEN MET MEDE-ALUMNI

Of M. Van Dyck netwerken belangrijk vindt? “Ja, zeer belangrijk, mijn hele job draait rond netwerken”, antwoordde hij. Netwerken begint voor hem met het uitwisselen van gegevens, voornamelijk via face-to-face interacties. LinkedIn beschouwt hij als een aanvullende tool om de relaties die je in persoon opbouwt, te versterken. Maar netwerken gaat verder dan dat. Het heeft volgens M. Van Dyck ook te maken met de zogenaamde “sense of belonging”. Andere mensen tegenkomen met wie we iets delen en in gesprek kunnen gaan. We gaan na of deze persoon voor ons de juiste persoon op de juiste plaats is: heeft hij/zij de juiste visie en temperament, en kunnen wij samen aan de slag gaan?

Dit zijn zaken die niet online, via een scherm, kunnen gebeuren. Het is daar dat de VUB en UBLA volgens M. Van Dyck in the picture kunnen komen: mensen samenbrengen. Op die manier komen alumni met elkaar in contact én wordt het gemakkelijker om dat contact te onderhouden. M. Van Dyck staat nog dagelijks in verbinding met zijn mede-alumni en is sinds kort UBLA-ambassadeur.

EEN KUDDE GANZEN IN DE AULA

We sluiten graag af met een leuke anekdote. Aan degenen die tijdens een hoorcollege op onze VUB-campus ooit eens een kudde ganzen door aula Q.A Van Geen zagen paraderen, dat was het werk van M. Van Dyck en enkele studiegenoten. Zij huurden tijdens de Week van de Verlichting een ganzenfanfare in en de rest… tja, dat is geschiedenis!

Ken jij een RC-alumnus die het verdient in de kijker te worden gezet? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via onze sociale mediakanalen of via info@ubla.be.

Anton Van Dyck

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x