Elize Aertgeerts

21 maart 2022

“Waar je hart ligt, moet je volgen, ook voor studenten van het TSO. 

Zolang er motivatie is, lukt het wel. Durf risico’s te nemen.”

Op 16 februari 2022 had UBLA een zeer interessant gesprek met mevr. Elize Aertgeerts, een manusje-van-alles. Dat ze bescheiden is, valt niet te ontkennen. Volgens haar verdient ze nog geen plaatsje tussen de rijkgevulde CV’s van de andere alumni in de kijker, maar wanneer wij haar vragen om te vertellen over het traject dat ze heeft afgelegd, zijn we er steevast van overtuigd dat ze deze plaats dubbel en dik heeft verdiend.

Elize is afgestudeerd in de criminologische wetenschappen aan de VUB, werkt momenteel bij Justitiehuis Brussel en combineert dit met rechtenstudies als avondstudent.

EEN “BLANCO BLAD” MET TONNEN MOTIVATIE 

Nadat Elize haar middelbaar onderwijs TSO jeugd en gehandicapte zorg had afgerond, wilde ze graag verder studeren. Ondanks het feit dat ze van alle kanten te horen kreeg dat ze dit niet zou aankunnen door haar vooropleiding en haar dyslexie, luisterde ze niet. Zo gezegd, zo gedaan, Elize legde het traject sociaal werk met afstudeerrichting maatschappelijk werk met succes af. Ze liep gedurende drie jaren stage bij Justitiehuis Brussel en kreeg op het einde van de rit een job aangeboden. Als “blanco blad”, zoals Elize zichzelf omschrijft, was ze nog niet klaar voor het professioneel leven en koos ze ervoor om verder te studeren. Ze besloot zich te verdiepen in de criminologische wetenschappen. Tijdens deze opleiding deed ze veel kennis op, maar miste ze toch de praktijkervaring. Daarom dat ze iedereen aanraadt om eerst aan de hogeschool te starten en dan pas over te schakelen naar de universiteit. Zo wordt een goed evenwicht tussen praktijk en theorie bereikt en bouw je al in een vroeg stadium een netwerk op. Een tip die Elize elk jaar aan de studenten van haar middelbare school geeft bij de uiteenzetting van haar traject.

Hoe komt het dat Elize heeft besloten om studeren te combineren met werken? Ze stond op het punt om de opleiding criminologie aan de VUB af te ronden, toen ze een telefoontje kreeg van haar oude stageplaats, Justitiehuis Brussel. Na al die jaren waren ze haar nog niet vergeten en kwam er een functie vrij waarvoor ze haar graag wilden aannemen. Elize heeft duidelijk een blijvende indruk gemaakt toen ze haar stage deed bij hen. Na de start van haar job bij Jusitiehuis Brussel, kwam ze tot de realisatie dat ze nog meer kennis wilde vergaren. Bovendien waren er weinig jobmogelijkheden voor afgestudeerden in de criminologische wetenschappen. Daarom besloot ze om haar werk als justitieassistent in slachtoffer-daderbemiddeling en tijdelijk huisverbod te combineren met rechtenstudies aan de VUB.

WE ZIJN ALLEMAAL MENSEN 

In haar laatste jaar criminologie, had Elize een rustig tweede semester bestaande uit voornamelijk het schrijven van een masterproef. Daarom ging ze op zoek naar een studentenjob in het weekend. De sociale sector was een evidente keuze voor haar. Zo werkte ze als student in vzw Centrum Ganspoel op de afdeling voor mensen met een beperking. Een levensvisie die Elize hoog in het vandaal draagt, is het kunnen omgaan met iedereen ongeacht hun mentale of fysieke beperking. “We zijn allemaal mensen, maar toch wordt niet iedereen op dezelfde manier behandeld”, vertelde ze. Elize heeft, zoals eerder aangehaald, dyslexie en wil hiervoor geen uitzonderingsstatuut aanvragen omdat ze haar punten zonder vooroordelen wil verdienen. Niettemin wordt ze in sommige gevallen gedwongen om van dit statuut gebruik te maken doordat bepaalde professoren studenten buizen voor schrijffouten. De overvloed aan doorzettingsvermogen bracht Elize zonder herexamens in haar laatste jaar van het voorbereidingsprogramma Master in de Rechten.

DE VUB: MULTICULTURALITEIT EN KLEINE KLOOF TUSSEN PROFESSOR & STUDENT

De vraag of Brussel een evidente keuze was als studentenstad, blijkt een overbodige vraag te zijn. Brussel, de hoofdstad van Europa, heeft enorm veel te bieden zoals een open sfeer en de multiculturaliteit. Beiden worden ook binnen de VUB en de opleiding criminologie weerspiegeld. Daarnaast is het statuut van werkstudent een zeer grote troef volgens Elize. Werkstudenten komen van over heel België naar de VUB om te studeren.

De opleiding criminologie heeft als voordeel dat de studenten dichtbij de professoren staan, wat niet steeds het geval is bij de rechtenopleiding. Twee professoren, die Elize zijn bijgebleven, zijn prof. dr. Els Dumortier en prof. dr. Els Enhus. Ze staan met beide voeten op de grond, koppelden de praktijk aan de theorie in hun lessen en hadden een zeer boeiende manier van spreken waardoor de aandacht van de studenten werd vastgehouden. Het feit dat Elize een blijvende indruk heeft nagelaten en dat de relatie professor-student bijzonder klein was, werden bevestigd toen prof. dr. Els Dumortier recent na een theatervoorstelling naar haar kwam om te vragen hoe het met haar ging.

EEN TOEKOMST BUITEN DE ADVOCATUUR

Als we vragen naar haar toekomst na haar rechtenstudies, past Elize luid en duidelijk voor de advocatuur. Haar grote droom is om procureur te worden. Ze hoopt haar ervaring als justitieassistent te gebruiken bij het afleggen van de examens voor de magistratuur. Dit is echter iets voor de verre toekomst. Momenteel zet ze deze droom nog even aan de kant en focust ze op haar huidige job en rechtenstudies. Wij wensen haar veel succes toe!

Ken jij een RC-alumnus die het verdient in de kijker te worden gezet? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via onze sociale mediakanalen of via info@ubla.be.



Elize Aertgeerts

Pia Struyf

Pia Struyf is mandaatsassistent aan de Vakgroep Criminologie en lid van de Onderzoeksgroep Crime & Society (CRiS) van de Vrije Universiteit Brussel. In 2018 voerde ze onderzoek naar de impact van openbare verlichting op criminaliteit en onveiligheidsgevoelens in opdracht van Provincie West-Vlaanderen. Sinds 2019 voert ze een doctoraal onderzoek uit naar de veiligheidspercepties van vrouwelijke sekswerkers in België en Nederland en de rol van politie als veiligheidsactor.

Axel Desmedt

Axel Desmedt werd op 15 december 2022 benoemd tot voorzitter van UBLA. Wij stellen hem graag aan jou voor.

15 december 2022

Anton Van Dyck

M. Anton Van Dyck is directeur van de dienst “Juridische zaken en overheidsrelaties” bij deMens.Nu en behaalde zijn diploma in de rechten aan de VUB in 2017. UBLA had de eer op maandag 13 december 2021 met hem in gesprek te gaan voor het project “Alumni in de kijker”.

13 december 2021

Evelyne Dom

Mevr. Evelyne Dom is advocaat bij het advocatenkantoor Dom & Partners. Zij behaalde haar diploma in de rechten aan de VUB en combineerde dit met een topsportstatuut tennis. UBLA had de eer op maandag 20 september 2021 met haar in gesprek te gaan voor het project “Alumni in de kijker”.

20 september 2021

Michel Goovaerts

Michel Goovaert is korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene en VUB-alumnus van de opleiding criminologie. UBLA had de eer op donderdag 24 juni 2021 in gesprek te gaan met de eerste RC-alumnus voor het project “Alumni in de kijker”.

24 juni 2021

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x