Evelyne Dom

20 september 2021

“Eerst doen wat je graag wil doen. Ga op je gevoel af.”

UBLA had de eer op maandag 20 september 2021 in gesprek te gaan met de tweede RC-alumnus voor het project “Alumni in de kijker”. Mevr. Evelyne Dom is advocaat bij het advocatenkantoor Dom & Partners, gespecialiseerd in familierecht, burgerlijk recht en verkeersrecht. Zij behaalde haar diploma in de rechten aan de VUB en combineerde dit met een topsportstatuut tennis. Momenteel speelt ze geen tennis meer, wel is ze overgeschakeld naar padel. Ze behoort op dit moment tot een van de beste Belgische padelspeelsters.

WAAROM RECHTEN AAN DE VUB?

Een “combinatie van studeren en sporten” is het eerste dat in haar opkomt wanneer Mevr. Dom aan de VUB denkt. Toen Mevr. Dom haar studies aanvatte, trainde ze in Antwerpen, maar een topsportstatuut bekomen aan de Universiteit Antwerpen was destijds moeilijk. De VUB was veel flexibeler. Zo werden de werkcolleges verplaatst wanneer deze samenvielen met haar trainingen en waren de professoren zeer meegaand. Daarnaast kon Mevr. Dom gemakkelijk bepaalde vakken meenemen naar volgend academiejaar omwille van haar topsportstatuut. Op die manier behaalde ze haar Bachelor en Master in de rechten tegelijkertijd. Haar vader had eveneens aan de VUB gestudeerd. Dit maakte haar keuze voor de VUB nog eenvoudiger.

Rechten combineren met topsport was voor mij ideaal”. De opleiding rechten bood veel zelfstudie en zeer goed cursusmateriaal. Dit gaf Mevr. Dom de mogelijkheid om in de voormiddag te studeren en in de namiddag te sporten.

Een VUB-professor, die Mevr. Dom in het bijzonder is bijgebleven tijdens haar opleiding rechten, is em. prof. dr. Ludo Cornelis. Toen ze voor het eerst haar examen bij hem aflegde, was ze niet geslaagd. Mevr. Dom vroeg hem of het mogelijk was om het inzagemoment voor haar examen te verplaatsen daar zij op dat moment een buitenlands toernooi had. Prof. Cornelis antwoordde daarop: “nee, Mevr. Dom, dat is niet mogelijk, alle studenten zijn voor mij gelijk”. Dit vond ze opmerkelijk, omdat andere VUB-professoren meer begripvol waren. Verder is ook Prof. dr. Alain François haar bijgebleven omwille van zijn interessante lessen en boeiende manier van doceren.

ADVIES AAN TOEKOMSTIGE STUDENTEN EN AFGESTUDEERDEN

Haar advies aan studenten, die ook een combinatie van studeren en sporten wensen te proberen: “zeker proberen! Op je achttien jaar een keuze maken tussen studies of sport is veel te vroeg. Probeer beiden te combineren, want anders ga je later spijt hebben”. Er is een veranderde mindset vergeleken met vroeger. Toen Mevr. Dom haar rechtenstudies aanvatte, studeerden de meeste tennisspelers niet. Zij was eerder de uitzondering. Geleidelijk aan is dit veranderd en nu combineren meer en meer personen een studie met topsport. Dat de kans om de top te bereiken in jouw sport klein is, mag je er niet van weerhouden om ervoor te gaan. Niettemin blijft het belangrijk om een diploma te behalen. Aan de VUB hoef je niet te kiezen tussen de twee en kan je studeren en aan topsport doen.

De vele trainingen van ongeveer 30 uren per week en de deelname aan nationale en internationale toernooien in combinatie met universitaire studies, vraagt om een nauwgezette planning. Meer nog, binnen de sportwereld ontwikkel je tal van vaardigheden en doe je ontzettend veel ervaring op. Denk maar aan organisatorische skills, doelgerichtheid, gedrevenheid, zelfstandigheid en het vermogen om te multitasken. Een voor een nuttige skills voor je professionele loopbaan.

Aan alle studenten die graag sporten, met of zonder topsportstatuut, raadt Mevr. Dom aan om deel te nemen aan de “Studenten Kampioenschappen”, sportwedstrijden georganiseerd tussen de verschillende Belgische universiteiten. De VUB blijkt alvast ijzersterk in verschillende disciplines. Zo is Mevr. Dom drie maal op rij Belgisch studentenkampioen geweest in tennis.

Op de vraag wat Mevr. Dom anders zou doen als ze een student anno 2021 was, antwoordde ze ronduit: “de Botsauto TD”. Ze heeft spijt dat ze tijdens haar studentenleven niet naar meer TD’s is gegaan en raadt dit elke student aan, zelfs de personen met een topsportstatuut.

Eerst doen wat je graag wil doen. Ga op je gevoel af”, drukt Mevr. Dom de afgestudeerden op het hart. Het maakt niet uit of je begint als advocaat, consultant of doctorandus. Het is van belang dat je een job kiest, die je graag doet.

HET BELANG VAN EEN ALUMNIVERENIGING

Netwerken was voor Mevr. Dom altijd al belangrijk. Zo heeft ze nog steeds veel contact met mede-alumni, die momenteel tevens advocaat zijn en die ze regelmatig in de rechtbank treft. Mede binnen de tennissport heeft Mevr. Dom een netwerk uitgebouwd, waaronder tal van advocaten. Zij is dan ook een grote voorstander van het uitbouwen van een sterke RC-alumnivereniging, die tot doel heeft alumni terug met elkaar in contact te brengen en de band onderling te versterken. Mevr. Dom reageerde enthousiast op de vraag of ze graag uitgenodigd zou willen worden op een VUB RC-alumni event: “Ja, zeker! Ik zou zeker komen”.

Ken jij een RC-alumnus die het verdient in de kijker te worden gezet? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via onze sociale mediakanalen of via info@ubla.be.

Evelyne Dom

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x